Hulp bij zoeken

Zoeken

In het standaard invulveld kun je zoektermen opgeven waarop je wil zoeken. Bij het zoeken worden dan de resultaten getoond die voldoen aan ALLE zoektermen. Om een voorbeeld te geven, als je zoekt op

foo bar

dan zullen de resulaten de woorden 'foo' EN 'bar' bevatten.

In plaats van te zoeken op ALLE termen, kan je ook zoeken op een van de termen. Hiervoor moet je het OF symbool gebruiken. Dit is het '|' symbool. Stel dat je de resultaten wil zien waar het woord 'foo' OF het woord 'bar' in voorkomt, dan typ je dus

foo | bar

Het kan wel eens voorkomen dat je bij het zoeken bepaalde woorden NIET wil zien. Bijvoorbeeld, je wil de resulaten zien met het woord 'foo' erin, maar het woord 'bar' mag er NIET in staan. In dat geval kun je gebruik maken van het NIET symbool. '-' is het NIET symbool. In dit voorbeeld typ je dus

foo -bar

Als laatste is er de mogelijkheid om woorden EXACT achter elkaar te zoeken. Als je op 'foo bar' zoekt, dan hoeven de woorden niet per se naast elkaar te staan. Om wel te kunnen zoeken op GROEPEN van woorden, kun je er quotes (") omheen te zetten. De zoekopdracht waarbij 'foo' en 'bar' achter elkaar moeten staan wordt dan

"foo bar"

Je kunt niet meer dan 20 zoektermen gebruiken.

Leeftijd

Alle nieuwsservers hebben een bepaalde retentie (maximum aantal dagen dat posts worden bewaard). Om te voorkomen dat je te oude resultaten ziet bij het zoeken kun je hier het maximum aantal dagen opgeven waarin je wil zoeken. De maximum leeftijd kun je het beste instellen rondom de retentie van je nieuwsserver. Stel dat deze 120 dagen retentie heeft, stel de maximum leeftijd dan in op 100 om zeker te zijn dat alle resultaten nuttig voor je zijn.

Geavanceerd zoeken

Klik op deze link om de geavanceerde zoekmogelijkheden te tonen. De uitleg van de geavanceerde zoekmogelijkheden staan hieronder.

Sorteren

Geef hier aan hoe je je resultaten gesorteerd wil hebben op de site. Standaard worden de meest recente resultaten bovenaan getoond, maar misschien wil je juist de oudste resultaten eerst zien. Een andere mogelijkheid is om op grootte te sorteren, zodat je bijvoorbeeld de grootste collecties als eerste te zien krijgt.

Grootte

Je kunt een minimale en maximale grootte opgeven om betere zoekresultaten te krijgen. Als je namelijk weet dat je op zoek bent naar resultaten die groter moeten zijn dan 10 MB, dan kun je alleen bij minimale grootte het getal 10 invullen. Alle resultaten kleiner dan 10 MB worden dan niet getoond. Hetzelfde kun je ook voor de maximale grootte doen.

Poster

Als je op zoek bent naar het werk van een bepaalde poster, geef dan in dit zoekveld zijn naam of e-mail adres op. De resultaten zullen dan alleen resultaten zijn van die specifieke poster. De mogelijkheden van dit zoek veld zijn gelijk aan dat van het standaar zoekveld. Dus ook hier kun je OF (|), NIET (-) en GROEPEER (") tekens gebruiken. Lees hier meer over onder het kopje 'Zoek woorden'.

NFO inhoud

Het is mogelijk om de inhoud van NFO bestanden te doorzoeken. In dit invulveld kun je de zoektermen opgeven die in een NFO bestand moeten voorkomen. De mogelijkheden van dit zoek veld zijn gelijk aan dat van het standaar zoekveld. Dus ook hier kun je OF (|), NIET (-) en GROEPEER (") tekens gebruiken. Lees hier meer over onder het kopje 'Zoek woorden'.

Complete resultaten

Sommige collecties zijn niet compleet. Dat kan komen omdat er een fout zat bij de nieuwsserver waar wij onze informatie vandaan halen, omdat een poster z'n post niet heeft afgemaakt of omdat ze nog zo nieuw zijn dat ze nog niet af zijn. Om deze 'incorrecte' resultaten niet te tonen, kun je eenvoudigweg dit vinkje aanzetten.

Spam

Omdat er veel spam wordt geplaatst op nieuwsgroepen, proberen we, zo goed als dat kan, spam te detecteren. Standaard wordt deze spam niet meer getoond op de site. Mochten wij een fout hebben gemaakt in de herkenning van spam, en wil je de spam alsnog terug zien in de resultaten, zet dan het vinkje uit.

Groepenlijst

Om specifiek te zoeken in een of meerdere groepen, vink de groepen aan waar je in wilt zoeken. Als er geen groepen zijn aangevinkt, dan wordt er automatisch in alle groep gezocht. Op de resultaten pagina worden alle aangevinkte groepen bovenaan de groepenlijst gezet, zodat deze eenvoudig terug gevonden kunnen worden in de lange lijst. Je kan niet meer dan 20 groepen aanvinken om op te zoeken.

Bewaar je instellingen

Je favoriete zoekinstellingen hoef je niet iedere keer in te stellen, deze kun je gemakkelijk bewaren. Vul je zoekinstellingen in en klik op 'bewaar deze instellingen'. Behalve het standaard zoekveld, het poster zoekveld en het nfo zoekveld worden de instellingen opgeslagen.

Zoek plugin

Voor Firefox en Internet Explorer 7 hebben we een zoek plugin gebouwd. Klik hier om deze te installeren.

WISE solutions • Rijnlaan 24 • 3522BN Utrecht, Netherlands © NZBIndex 2018
Disclaimer